uygunaraba

Devlet DestekliGenelGündem

Engelli Raporu Nasıl Alınır? Engelli raporu hangi hastalıklara verilir?

Engelli Raporu Nasıl Alınır? Engelli raporu hangi hastalıklara verilir? 2022 Engelli Raporu almak için şartlar nelerdir? Sizlere bu yazımızdaEngelli Raporu Nasıl Alınır? bunun bilgilerini vereceğiz. Sizde şartlara uygunsanız hemen verdiğimiz bilgiler ile engelli raporu alabilirsiniz.

Engelli raporu almak için tam teşekküllü bir hastaneye başvurmak gerekir. Engelli haklarından yararlanmak için öncelikle; sıhhat Bakanlığı tarafından engelli sıhhat raporu vermeye yetkilendirilen tam teşekküllü hastanelerden birine başvuruda bulunulmalıdır. En az %40 engelli raporu alan kişiler, engelli kimlik kartı çıkartabilir ve engelli haklarından yararlanabilirler.

Başvuruda bulunan engelli raporu alan vatandaşlar, engelli maaşı almak için şartlara uyum sağlamaları durumunda devlet tarafınca sağlanan ödenek yardımından faydalanır. 20 Şubat 2019 tarihinde resmi gazetede gösterilen “Erişkinler için Engellilik Değerlendirmesi Hakkında Yönetmelik” ile engelli raporu iyi mi alınır konusunda bir takım değişimler söz konusu oldu.Yönetmelikte meydana getirilen değişimlerle engelli raporu kimlere verilir, engelli raporu alma şartları nelerdir tüm vatandaşlarımız için araştırdık.

Engelli Raporu Nasıl Alınır?
Engelli Raporu Nasıl Alınır?

Engelli Raporu Alma Şartları nedir? Engelli Raporu nasıl Alınır?

Engelli kişi; fiziksel zihinsel yada ruhsal bir problemi nedeniyle hareketleri, fonksiyonları, duyuları kısıtlanan ya da işlevlerini hiç yerine getiremeyen bireylerdir. Eski adıyla özürlü heyet raporu olarak malum bu raporun değişen yönetmelikle birlikte adı da değişmiştir. Erişkinler için sağlık kurulu raporu adını alan bu raporun erişkinler için terör, kaza ve yaralanmaya bağlı konum bildiren sağlık kurulu ve erişkinler için sıhhat kurulu raporu şeklinde iki çeşit’i vardır. Engelli Raporu iyi mi Alınır? Engelli Raporu Almak İçin İşlemler sırayla şu şekildedir;

  • Müracaat: bireyin kendisi yahut vasisi (ferdin yasal işlemlerini yürütmesi için mahkeme tarafınca atanan birey) başvuru dilekçesiyle beraber sağlık kurulu raporunu verme yetkisi olan hastaneye beyanda bulunur ve süreç başlatılır.
  • Muayene formu oluşturulması: İlgili poliklinikler belirlenerek forma kayıt zamanı düşülür.
    Tetkiklerin yapılması: kişinin yeti kaybı çeşitli laboratuvar bilgileri doğrultusunda dereceleriyle beraber belirlenir.
  • Kurulun toplanması: Tetkikler sonucu ilgili uzman tarafından düzenlenen raporun değerlendirilmesi için kurul başkanı liderliğinde kurul toplanır.
  • Onaylama süreci: Süreli ya da müddetsiz olup olmadığı not düşülen rapor, müracaat tarihinden en geç 30 gün sonra tamamlanır.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  E-Devlet Kredi Notu Sorgulama Öğrenme

Engelli Raporu Kaç Günde Çıkar?

Engelli raporu her sıhhat kuruluşundan alınabilen bir belge değildir. Peki engelli raporu nasıl alınır, engelli raporu kaç günde çıkar? Engelli Raporu yalnızca sağlık Bakanlığı tarafınca onay verilmiş Tam Teşekküllü özel ve devlet hastaneleri ile üniversite hastaneleri tarafından verilebilmektedir.Bireyin hastaneye beyanı ve gerekli tetkiklerin yapılmasının ardından kurul toplanıp karar verir.Sağlık kurulunun karar vermesinin ardından ardından geçen 30 gün içerisinde raporun onaylanması gerekir.Süreli ve sınırsız diye ikiye ayrılan engelli raporuna, raporun türü de yazılmalıdır. Yazılmadığı durumda engelli raporu yenileme işlemlerinin aynı sırayla yine başlatılması gerekebilir. Bu sebepten dolayı bu konuya dikkat etmekte yarar vardır. Engelli raporu alma işlemleri için gerekli olan tüm kurallar ve işlemler, ağır engelli raporu nasıl alınır sorusu için de geçerlidir.

Engelli Raporu Veren Hastaneler?

Engelli Raporu yalnızca sağlık Bakanlığı tarafınca onay almış olan tam teşekküllü özel, devlet ve üniversite hastanelerinden alınabilmektedir. Sıhhat ocakları, aile hekimlikleri benzer biçimde sağlık müesseselarından bu belgenin alınması mümkün değildir. Engelli Raporu Veren yetkili hastaneler, sıhhat Bakanlığı resmi sayfasında belirli periyotlarla düzenlenir. Sıhhat Bakanlığı tarafından Engelli raporu veren yetkili hastahaneler için Tıklayınız.

Engelli Raporlarının Geçerlilik Süreleri Ne Kadardır?

20 şubat 2019 tarihinde yapılan yönetmelik değişikliği ile bu yönetmeliğin 11. Maddesinde engelli raporlarının geçerlilik süresi şu şekilde düzenlenmiştir; Rapor sürekli veya süreli olarak düzenlenir, raporda geçerlilik süresi mutlaka belirtilir.Kişinin engel durumunun ilaç tedavisi, cerrahi tedavi ve/veya rehabilitasyon uygulamaları ile vakit içinde azalma ihtimali olduğu ve hastalık bulgularının tam olarak görülemediği hâllerde süreli rapor düzenlenir.Bireyin engel durumunun durağan kalması yada artması söz konusu olan hastalıklar için devamlı rapor düzenlenir.

SGK İletişim Telefon Numarası

Ücretsiz Araç Muayene Randevusu Nasıl Alınır?

Yeni bir engel durumunun ortaya çıkması yada mevcut engellilik durumunda bir değişiklik meydana gelmesi hâlinde, ferdin talebi ve ilgili branş hekiminin sıhhat kuruluna sevki uygun görmesi üzerine süre aranmaksızın engellilik durumu tekrar değerlendirilir ve yeni rapor düzenlenir.Kurumların ilgili mevzuatları gereğince, öne sürülen nedeni belirtilerek yazılı denetim muayenesi talebinde bulunulması durumunda sağlık kurumunca yine rapor düzenlenir.

Çocuklar İçin Özel ihtiyaç Raporu Hakkında Yönetmelik hükümleri çerçevesinde 18 yaşını doldurmaları sebebiyle raporları geçersiz hâle gelenler, 18 yaşını doldurdukları tarihten itibaren üç ay içinde yeniden engellilik durumunun tespiti için başvuruda bulunur. Başvuruda bulunanlar için bu Yönetmelik hükümleri çerçevesinde düzenlenecek engelli sıhhat kurulu raporları, Terör, Kaza ve Yaralanmaya Bağlı durum Bildirir sağlık Kurulu Raporları hariç ilgililerin 18 yaşını doldurdukları tarihten itibaren geçerli sayılır.Süreli olarak düzenlenen raporlarda, sürenin bitmesine altı aydan kısa bir süre kalması durumunda, engelli bireye talebi üzerine yeniden rapor verilebilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  İkinci el otomobillerde kilometre oyunu

Engelli Raporlarında İtiraz Hakkı Bulunur Mu?

Engelli bireyin talep etmiş olduğu rapor doğrultusunda, engelli haklarından yararlanılamayacağı düzeyde bir engelli raporu verilmesi Engelli Raporlarında İtiraz Hakkı Bulunur Mu? Sorusunu gündeme getirmektedir. Her engelli kişinin talep ettiği engelli sıhhat kurulu raporuna itiraz hakkı vardır.Engelli sıhhat kuruluna itirazlar ferdin kendisi, velisi veya vasi’si tarafından yapılabileceği gibi raporu isteyen kuruluş tarafından da yapılabilir.Engelli raporuna itiraz hakkı 20 şubat 2109 da yayımlanan yönetmeliğin 12. Maddesinde şu şekilde düzenlenmiştir;

  • (1) Raporlara, engelli kişi, vasisi veya raporu talep eden müessese tarafından müdürlüğe itiraz edilir. Bireysel rapor itirazları, ilgilisine teslim tarihinden itibaren otuz gün içinde yapılır. Süresinde yapılmayan itirazlar değerlendirilmez. Kurum itirazları gerekçe belirtilerek yazılı olarak yapılır. Kuruluş itirazlarında süre aranmaz.
  • (2) Rapora itiraz edilmesi hâlinde birey, müdürlük tarafınca yetkili en yakın farklı bir sıhhat kurumuna veya önceki raporu farklı sağlık müesseseundan alınmış ise sürekli izleminin yapıldığı sıhhat kurumuna gönderilir. İtiraz edilen rapor ile itiraz üzerine verilen rapordaki kararlar aynı yönde ise rapor kesinleşir. Rapor neticelarının farklı olması ve itirazın devam etmesi hâlinde, müdürlük tarafından en yakın hakem hastaneye yönlendirilir. Yargıcı hastane tarafından verilen karar kesindir.
  • (3) İlk veya itiraza istinaden alınan ikinci rapor hakem hastaneden alınmış olsa dahi hakem hastane raporu olarak kabul edilmez.
  • (4) Süreli/sürekli verilen raporlar ile ilgili olarak denetim muayeneleri dışında herhangi bir sebeple müessese tarafından yeni bir rapor istenmesi durumunda, ilgili kurumun gerekçeli yazısına istinaden müdürlük tarafından, birinci ve ikinci fıkralara nazaran işlem yürütülür.
  • (5) hakem hastane kararı ile süresinde itiraz edilmeyerek kesinleşen rapor hakkında aynı gerekseme alanı ile ilgili yeni rapor başvurusu en erken altı ay sonra kabul edilir.
  • (6) Terör, kaza ve yaralanma sebebiyle verilen, ilaç tedavisi, cerrahi tedavi ve/veya rehabilitasyon ile engel oranının değişmeyeceği hakem hastane kararı ile kesinleşen devamlı ibareli raporlar için yeni rapor başvurusu kabul edilmez.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Eminevim Sistemi Nedir? Eminevim Sisteminde Nasıl Ev Satıyorlar?

Engelli Raporu Yenileme İşlemi iyi mi Yapılır?

Tam teşekküllü hastaneden alınmış olan engelli raporu üzerindeki imzanın hemen altında raporu veren kurul tarafından raporun süreli veya müddetsiz olduğu yazılıdır. Engel durumunun durağan kalması halinde süresiz olan raporlarda yenileme işlemine gerek yoktur. Sadece süreli olan engelli raporlarında raporu düzenleyen heyet tarafınca bireyin engel oranı değişkenlik göstereceği düşünülerek doğabilecek mağduriyetin önlenmesi için kurul üyeleri, her yıl engelli raporlarının yenilenmesini talep edebilir. Tüm bular haricinde kişi engel durumundaki değişkenliği öne sürerek de kendi isteği ile raporunun yenilenmesini talep edebilir. Engelli raporunun yenilenmesi için başvuru yapılması durumunda, başvuruda bulunulan yeni sağlık heyeti ilk raporu veren kurula danışır.Yapılan incelemeler ve tetkikler sonucunda yeni kurul raporun yenilenmesi üzerine karara varır.

Engelli sağlık Kurulu Raporu Hangi Hastalıklara Verilir?

Engelli raporu alabilmek için sıhhat kurulu adı altında bir heyet tarafınca işlem yapılır. Uzman hekimler tarafınca bir araya gelen kurul, bireyin engel durumlarını göz önünde bulundurarak ve bu hastalıklarına oranlama yaparak engel yüzdesini belirler. Peki engelli raporu hangi hastalıklara verilir

Engelli raporu alabilmek için kişinin %50 ve üzerinden engelli olması gerekmektedir. Engel oranına bağlı olarak engelli raporu değişik şekillerde hazırlanmış olur. Engelli raporu verilen hastalıklar şu şekilde sıralanabilir;

  • Kulak – burun – boğaz
  • Zihinsel hastalıklar
  • Ruhsal hastalıklar
  • Deri rahatsızlıkları
  • Görme sorunları
  • İşitme problemlerı
  • Kardiyovasküler problemler
  • Hemopoteik problemler
  • hanım rahatsızlıkları
  • Sindirim problemlerı
  • İdrar yolları sorunları
  • Hormon bozuklukları
  • Yanıklar
  • Solunum problemlerı
  • Kas ve iskelet rahatsızlıklarıSinir hastalıklarıOnkoloji

%40 Engelli Raporu Kimlere Verilir ve Ne İşe Yarar?

20 Şubat 2019 tarihinde yapılan yönetmelik değişikliği ile artık %40 engel oranı da rapor sahiplerine yasal avantajlar sağlamayan bir yüzde haline gelmiştir. Yine 1. Derece engel grubunda olan kişileri içine alır. Raporun kamusal alanda avantaj sağlayabilmesi ve engelli haklarından yararlanılabilmesi için raporun sağlık kurulu tarafından %50 olarak düzenlenmesi şarttır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kredi Başvurusu
Kapalı