uygunaraba

GenelGündem

Emekli Maaşı Nasıl Hesaplanır? Ne Kadar Emekli Maaşı Alıyorum?

Emekli Maaşı Nasıl Hesaplanır? Ne Kadar Emekli Maaşı Alıyorum?

2021 yılı emekli maaşlarının hesaplanmasında bazı yöntemler kullanılmaktadır. Emeklilik hesaplaması çalışılan süre, ödenen sigorta primi miktarı ve yaş vb. Kriterlere göre hesaplanmaktadır. Emekli maaşı hesaplanırken çalışılan süre boyunca alınan maaş miktarı da önemlidir. Çalışılan yıllarda kazanılan ortalama maaş ne kadar yüksekse, emeklilik maaşı da o kadar yüksektir. Emeklilik maaşları yılda iki kez artırılır. Ocak 2021 itibarıyla emekli memurların emekli aylıkları% 7,36, SSK ve BAĞKUR emekli aylıkları% 8,36 oranında artırılmıştır. En düşük emeklilik hesabı 2000 yılından önce emekli olanlar için 2.420 TL oldu.

EMEKLİ MAAŞ HESAPLAMA FORMÜLÜ NEDİR?

Emekli maaşı hesaplanırken bir dizi formül kullanılır. Önemli olan birkaç yıl var. Bu sıralama 2000’den önce emekli olanlar, 2000-2000 arasında emekli olanlar ve 2008’den sonra emekli olanlar olarak yapılabilir. 2008’den sonra emekli olan bir kişi çalışırken brüt maaşının% 37,5’ini emekli aylığı olarak almaktadır. Yatırılan prim tutarı% 37,5’tir. En düşük emeklilik maaşı da 1500 TL’ye tamamlandı. 2000 yılından önce emekli olması durumunda gösterge sistemine göre hesaplanır. 2000-2008 yılları arasında güncelleme katsayısı ve aylık eklenme oranları hesaplanırken dikkate alınır.

4a (SSK) EMEKLİLİK MAAŞI NASIL HESAPLANIR?

4a emekli maaşı hesaplanırken bazı formüller kullanılır. 2000 yılından önce maaş hesaplamasında katsayı, aylık bağlayıcı tutar ve gösterge numarası da kullanılır. Gösterge rakamı, son 10 yıllık kazancın 10’a bölünmesiyle bulunur ve bulunan ortalama kazanç, gösterge değer tablosunda en yakın değer olarak kabul edilir. Aylık tahsis oranı% 60 ve katsayı 12.000’dir. Formül, aylık bağlanma oranı, gösterge sayısı ve katsayı çarpılarak bulunur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Mutluluk Üzerine Konuşalım

2000-2008 yılları için emeklilik hesabı, güncelleme katsayısı ile aylık aidat oranı çarpılarak hesaplanır. Güncelleme katsayısı, tüm kazançların güncellenmesi ve ortalaması alınarak hesaplanır. Aylık bağlama oranları ilk 10 yıl için% 3,5, sonraki 5000 gün için% 2 ve sonraki 9000 gün için% 1,5’tir.

2008’den sonra ortalama aylık kazanç ve ek oranı dikkate alınır. Aylık tahsis oranı% 40 olarak kabul edilir ve 7200 günden fazla ödenen primler için her yıl için% 2 hesaplamaya dahil edilir. Güncelleme katsayısı kullanılarak ortalama aylık kazanç bulunur. Emekli maaşının hesaplanması için Sosyal Güvenlik Kurumu internet sitesinden 4a sorgulanır. T.C kimlik numarası, SSK sicil numarası, baba adı, kayıt ili ve doğum tarihi istenen bilgilerdir.

Emekli Maaşı Nasıl Hesaplanır? Ne Kadar Emekli Maaşı Alıyorum?
Emekli Maaşı Nasıl Hesaplanır? Ne Kadar Emekli Maaşı Alıyorum?

4b (BAĞ-KUR) EMEKLİ MAAŞ NASIL HESAPLANIR?

4b statüsündeki (BAĞ-KUR) emeklilik 2000 yılı öncesi hesaplanırken, toplam prim tutarının% 70’i emeklilik olarak hesaplanmaktadır. 2000 ile 2008 yılları arasındaki ağırlıklı ortalama ve ağırlıklı bağlanma oranının çarpımı 4b emekli maaşını vermektedir. Ağırlıklı ortalama 8 yıllık prim günlerinin toplam prim gün sayısına bölünmesiyle hesaplanır. 2008 sonrası maaş, ağırlıklı ortalama ve aylık tahsis oranı çarpılarak hesaplanır. Ağırlıklı ortalama büyüme oranı ve ortalama TÜFE rakamlarından oluşur.

E-DEVLETTEN EMEKLİ MAAŞI NASIL SORGULANIR?

Emekli maaşını internetten sorgulamak için Sosyal Güvenlik Kurumu internet adresi ve e- devlet kullanılabilir. E-devlet girişleri T.C kimlik numarası ve şifre ile yapılmaktadır ve e-devlette ne zaman emekli olunacağı, ne kadar maaş alınacağı gibi bilgiler de sorgulanabilmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Merkez Bankası faizleri indirdi! Dolar fırladı...Bunun Yansımaları Nasıl Olacak?

SİTE: www.turkiye.gov.tr

EMEKLİ MAAŞI NE ZAMAN YATAR?

2021 yılı için emekli maaşlarına artan enflasyon oranına göre zam uygulanmıştır. Emekli memur maaşları %7.36 zamlanırken SSK ve BAĞ-KUR emekli maaşları da %8.36 oranında zamlanmıştır. Maaşlara yapılan zam farkının ise ocak ayı bitmeden emeklilere ödenmesi beklenmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kredi Başvurusu
Kapalı