uygunaraba

GenelGündem

EYT’li olanlar yıllardır bu son dakika açıklamasını bekliyordu

EYT’li olanlar yıllardır bu son dakika açıklamasını bekliyordu

Çalışmaya başlayan herkes ne zaman emekli olacağını merak eder. Emeklilik tarihini belirleyen birçok faktör vardır. Bunlardan en önemlisi işe ne zaman başlayacağınızdır. Değişen yasalar nedeniyle emeklilik yaşı da yıllar içinde değişmektedir. Belirli bir süre prim ödeyenler emeklilik süresini uzatmak isterler. Örneğin askerlikten ya da doğuştan borçlanarak daha erken emekli olmak mümkündür. Emeklilik yaşı (EYT) sorunu, 08 Eylül 1999’da çıkarılan 4447 sayılı yasa ile başladı. Emekli olmayı bekleyen binlerce vatandaş, ne zaman emekli olacak sorusuna cevap arıyor. EYT kaç yaşında emekli oluyor? İşte EYT mağdurlarının merak ettiği soru ve cevaplar …

Çalışanlar çoğunlukla ne zaman emekli olacaklarını merak ediyor. Bunun için bir yıl, yaş ve prim şartı vardır. Ancak bazı durumlar çalışanlara erken emeklilik fırsatı da sunar … Çalışanların en büyük hayali emekli olmak ve iyi bir maaş almaktır. Emeklilik için sigortadan sonra belli bir süre geçmesi, işe başlama tarihine göre prim ve yaş şartlarının tamamlanması gerekmektedir. Ancak emeklilik yaşını da geri çekmek mümkündür. Böylelikle oluşan açıklar kapanmakta ve vatandaşlar eksik prim günü ödeme koşullarını yerine getirerek erken emekli olabilmektedir. Bu kapsamda vatandaşlar 49 ve 51 yaşlarında emekli olma hakkına sahip olacaklar. 1999’dan önce istihdam edilenler için de kademeli geçiş hükümleri kabul edildi.

EYT’li olanlar yıllardır bu son dakika açıklamasını bekliyordu
EYT’li olanlar yıllardır bu son dakika açıklamasını bekliyordu

ÇOCUKLARIN TASARRUFU

1) Kadın çalışanların çocukları üzerinden prim kazanmaları mümkündür. Bu fırsat 3 çocuğa kadar ödünç alarak 2160 gün yani 6 yıl sağlar. Böylelikle yaşı ve yılı üzerinde olan bir anne, 3 çocuğu varsa 6 yıl erken emekli olabilir. Buradaki tek şart, annenin ödünç alacağı çocukların sigortalı tarihten sonra doğmuş olmasıdır.

ASKERİ HİZMET 1 YILDA GERİ ALIYOR

2) Erkekler için askerlik süreleri hem yaşı geri çekmeye hem de prim kazanmaya izin verir. Sigortalının orduda geçirdiği sürenin tamamını veya bir kısmını ödeyerek emeklilik hesaplarını sayması mümkündür. Sigortalanmadan önce askerlik hizmeti borcu yapıldığında, sigortaya giriş tarihi borcun olduğu güne kadar uzanır. 1988’e giren ve 1 yıl askerlik hizmetini ödünç alan kişi, 1987 kaydı yaptırır ve şartları buna göre belirlenir. Böylece 1 yıl erken emeklilik mümkündür.

10 YIL Erken Emekli Olma

3) Kısmi emeklilik adı verilen yöntemde, 15 yıl 3600 günü tamamlayanlar, başka bir işte çalışmadan emekli olabilirler. Buradaki yaş şartı kadınlar için 58, erkekler için 60’tan başlıyor. Böylelikle yaşını doldurmuş ancak çalışma imkânı bulunmayan sigortalılar, kısmi emeklilik fırsatı ile beklemeden maaş almaya başlayabilirler. Bu fırsat 9 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanlar için geçerlidir. Sonrasında prim 4500’e, yıl şartı 25’e çıkar.

SAĞLIK ÖNEMLİ

4) Sağlık koşulları uygun olmayanlar için iki tür erken emeklilik seçeneği vardır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Vajinismus

Emeklilikte maluliyet sigortalandıktan sonra ortaya çıkan hastalıklar geçerli kabul edilir.

Çalışırken çalışma kabiliyetinin en az yüzde 60’ını kaybedenler bu fırsattan yararlanarak sağlık raporu alarak emekli olabiliyor. En az 10 yıldır sigortalı olup toplam 1800 gün sakat olan veya başka bir kişinin sürekli bakıma muhtaç olan sigortalılara 1800 gün sigorta süresi aranmaksızın haber vermek şartıyla maluliyet emekliliği sağlanmaktadır. Engelli çalışanlar ise en az yüzde 40 engelli vergi indirimi aldıklarında çalışma tarihine göre 3600 günden başlayarak 18 yıl 4680 güne kadar 15 yıl emekli olabiliyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kredi Başvurusu
Kapalı