uygunaraba

GenelGündem

Araç Kliması Yakıt Tüketimini Etkiler Mi? Nasıl Etkiler?

Araç Kliması Yakıt Tüketimini Etkiler Mi? Nasıl Etkiler?

Araç yakıt ekonomisini etkileyen birçok faktör vardır. Bunlar araç hızı, dış sıcaklık, araç tipi ve motor gücüdür. Motor üzerindeki yük arttıkça yakıt tüketimi artar. Motorun çalışması için ihtiyaç duyduğu gücü çeken araç klima sistemleri, yakıt tüketimini doğrudan etkiler.

Araç klima sistemleri, çalışması için gerekli enerjiyi motordan çekerek çalışma sırasında daha yüksek yakıt tüketimine neden olur. Klimanın çalıştırılması diğer tüm aksesuarlardan daha fazla yakıt tüketir. A / C (Klima) sistemleri olarak da bilinen araç klima sistemleri, motora uygulanan ek gerilim nedeniyle yakıt tüketimini yüzde 20’ye kadar artırabilir.

ARAÇ KLİMA YAKIT TÜKETİMİNE NASIL ETKİ EDER?

Maksimum klima verimliliği elde etmek ve daha az yakıt kullanmak için aracınız uzun bir süre güneş altındaysa, araca bindiğinizde klimayı açmayın. Bu durum motoru yorar ve daha yüksek yakıt tüketimine neden olur. Araca bindiğinizde yapılacak ilk şey camları açıp temiz hava almaktır. Bu şekilde motor ek gerilime maruz kalmaz.

Manuel ve otomatik klimalar yakıtı farklı şekillerde etkiler. Otomatik klimalarda iç ortam sıcaklığı sabit bir değere ayarlanabilirken manuel cihazların böyle bir işlevi yoktur. Manuel klimalar, alışkanlık veya unutkanlık nedeniyle uzun süre tam güçte çalıştırılırsa, yakıt tüketimi önemli ölçüde artar. Otomatik cihazlarda, istenen sıcaklığa ulaşıldığında, görev döngüsü azalır ve bu da motor üzerindeki ek yükü azaltır. Bu, ek yakıt tüketimini önler.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  İŞKUR 2825 TL Maaşlı Program Başlattı...

Doğru kullanıldığında, klimalar size ciddi yakıt tasarrufu sağlayabilir. Örneğin 70 km hızla aracınızı sürerken camları açmak yerine klimayı açarsanız yakıt tüketimini yüzde 10 artırmış olursunuz. Ancak klima yerine camları açarsanız yakıt tüketimi yüzde 20 daha fazla oluyor. Bunun nedeni, klima açıldığında motor üzerindeki yük ile pencere açıldığında motorun üzerine binen yük arasındaki farkta yatmaktadır.

Camları açmanın bir diğer dezavantajı da aracın aerodinamiğini etkilemesi ve sürüş kalitesini düşürmesidir. Aracınızı 70 km’nin altındaki bir hızda sürüyor ve şehir trafiğinde sık sık duruyorsanız, klima yerine camları açmak daha ekonomiktir. Çok fazla dur-kalk olan şehir trafiğinde klima yakıt tüketimini yüzde 20 arttırıyor.

Klima sistemlerindeki filtrelerin eskimesi veya uzun süre bakım yapılmaması da daha yüksek yakıt tüketimine neden olur. Yetersiz hava sirkülasyonu nedeniyle klima verimli bir şekilde çalışamaz ve motora ek yük getirir. Dizel araçlarda 100 kilometrede 1 – 1,5 litre, benzinli araçlarda 1-2 litre daha fazla yakıt tüketimine neden olurlar.

LPG’Lİ ARAÇTA KLİMA BENZİNDEN Mİ YER?

LPG’li araçlarda klima kullanırken en tuhaf konulardan biri klimanın benzin veya LGP’den mi yapıldığıdır. Klima sistemleri, çalışması için gereken motordan gelen gücü sağlar. Yakıtla çalışmazlar. Motordan güç aldıkları için çalışma esnasında düşük çekiş ve yakıt artışı gibi durumlar vardır. Sistem o anda hangi yakıtı kullanıyor olursa olsun, klima sistemini de etkileyecektir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Bankalardan KOBİ'lere Büyük Destek Kredileri Nelerdir?

Klima sistemleri, klima kompresörleri ile çalışır. Bu kompresör üzerinde bir kasnak bulunmaktadır. Araç çalışırken klima açık değilse, bu kasnak boşta kalacaktır. Klima kapatıldığında, kompresör diskinin klima ile bağlantısı yoktur. Klimayı açtığınızda klima kasnağı ile kompresör arasında bir bağlantı kurulur ve kompresör devreye girer. Bu şekilde klima çalışmaya başlar. Klima açıldığında, bu yakıt aracın çalıştığı yakıttan bağımsız olarak kullanılır.

KLİMA AKÜDEN Mİ GİDİYOR?

Klimayı kullanırken yapılan en büyük hatalardan biri, aracı çalıştırmadan önce klimayı açmaktır. Araç hareketsizken kontağı açıp klimayı çalıştırırsanız, klimanın verimini düşürür ve aküden enerji çekersiniz. Sonuç olarak, pil daha çabuk biter ve aracınız yolda bırakılabilir.

Aracı çalıştırdıktan sonra klimayı açarsanız, motor daha hızlı çalışacak ve araçtaki sıcaklık, klima kompresörünün çıkışına daha iyi uyarlanacaktır. Arabaya binmeden klimayı çalıştırırsanız, hem daha fazla yakıt kullanır, motora daha fazla baskı uygular, hem de iç sıcaklığı ayarlamak için daha fazla zaman kaybedersiniz.

Bu, klimayı doğru kullanarak yakıt tüketimini azaltmanıza ve paradan tasarruf etmenize yardımcı olacaktır. Otomatik klima kullanmak, sıcak havalarda klimayı açmadan önce hava akışını sağlamak için camları açmak, klima bakımına müdahale etmemek, araç açıkken klimayı çalıştırmamak gibi önlemler alarak daha az yakıt kullanabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kredi Başvurusu
Kapalı